Home > Noticias > LA XINA A.R.T. A PUNT DE COMPLIR 20 ANYS

09/04/2017

LA XINA A.R.T. A PUNT DE COMPLIR 20 ANYS


LA XINA A.R.T.
Benxamín Álvarez, Xesco Mercé i Marc Vilallonga 
 

La Xina A.R.T. és a punt de complir els seus primers vint anys d’existència, la qual cosa ens omple, a parts iguals, d’entusiasme i estupefacció. La Xina A.R.T. és una de les iniciatives més singulars al nostre país. L’any 1997, deu artistes ens vam aplegar per tal de construir un espai d’art al bell mig del Raval barceloní (i ho diem en sentit literal, ja que nosaltres mateixos vam fer les obres per reconvertir l’antiga comissaria de policia nord del barri Xino en una galeria d’art contemporani). El fet que els propis artistes gestionéssim directament què, com i quan mostrar els nostres treballs o els d’altres creadors era una absoluta novetat a Catalunya i Espanya. Hi havia hagut altres experiències associatives culturals, però cap s’havia atrevit a ocupar el territori sagrat de galeristes, crítics o comissaris. La Xina era, doncs, un projecte agosarat en el panorama de la Barcelona post-olímpica que va ser rebut amb expectació i rebombori i, alhora, amb una bona colla de simpàtics mals averanys per part dels nostres nous veïns (galeristes tradicionals) de la nova zona expositiva de Barcelona, que creixia al voltant del nou MACBA (Museu d’Art Contemporani). Sorprenentment, els darrers en baixar la persiana d’aquella zona, i no pas per plegar, si no per traslladar-nos al nostre nou i més gran espai, Raval avall, vam ser nosaltres. Tots els altres havien hagut de plegar.

Vint anys més tard, després d’haver reunit més de trenta membres, fet més de 200 exposicions i presentat més de 300 artistes al nostre espai, podem dir, amb indissimulada satisfacció, que La Xina A.R.T. (misterioses sigles que volen dir Art de Recerca Total) segueix sent un projecte vigent i revolucionari, en uns temps particularment adversos per a la creació i la llibertat. Actualment seguim fent una temporada de 8 exposicions anuals, acompanyades de múltiples activitats culturals paral·leles: La Xina Sona (Cicles de Concerts de músiques contemporànies i del món), La Xina Xinorri (activitats pedagògiques per a infants i joves), Houdini Performance Festival (activitats performàtiques i màgia), La Conxinxina (Revista d’Arts i Assajos, en format paper i digital), Barcelona Emergents (Concurs per a joves creadors) o El Basar del Xino (treball col·lectiu e tots els membres de La Xina que fem un cop a l’any, als voltants de Nadal). I, si tot això és poc, també som membres fundadors de la Xarxa Europea d’Espais de Creació Kanîbal’hopox, juntament amb Meno Parkas i un a bona colla d’espais singulars d’arreu del continent. El primer contacte i intercanvi amb vosaltres va ser a 2008, en la presentació oficial de Kanîbal’hopox a l’Irena Mikuličiūtė Studio–Gallery, A aquest l’han seguin innumerables exposicions, treballs conjunts, simpòsiums i, sobretot, projectes de futur.

Per una d'aquelles felices coincidències, Meno Parkas també celebra els seus vint anys. Quàdruplement contents en celebrar ambdós aniversaris, hem preparat aquest muntatge per celebra-ho com cal. “Balandis 2524” reuneix el treball de tres dels més antics membres de La Xina A.R.T.: Benxamín Álvarez, Xesco Mercé i Marc Vilallonga. El títol fa referència, amés del nom del més d’Abril en el vostre preciós i exòtic (per a nosaltres) idioma, al nombre exacte de kilòmetres que hi ha, a peu, entre Meno Parkas i la nostra galeria a Barcelona. Per aquest nou intercanvi expositiu hem preparat tres grans treballs pel vostre espai. Benxa presenta els seus dibuixos en tintes de colors i bolígrafs aiguats en els quals apareixen curiosos o espectrals personatges. Xesco presenta un projecte de llarg recorregut, el seu particular “Diccionari de mentides”, més de 250 collages sobre plàstic, treballats austerament amb esprais i retoladors. I Marc presenta els seus treballs fets amb tisora sobre vells catàlegs de papers pintats, d’aquells amb els quals s’empaperaven les parets de les cases als anys 70, aconseguint resultats sorprenents Tal com ho resulta l’estranya combinació dels nostres tres treballs, un cocktail cromàtic, alhora lúdic i lúcid, tal com ha volgut ser sempre La Xina A.R.T.

 


Fuente: LA XINA A.R.T.X

Suscríbete al newsletter

Introduce a continuación tu dirección de email y recibirás en tu buzón las últimas noticias y las novedades de los centros de arte. Podrás darte de baja en cualquier momento.

Correo electrónico:

El usuario autoriza a Barcelona Art a gestionar los datos facilitados en el presente formulario a efectos de comunicación comercial. Barcelona Art se compromete a tratar dichos datos en virtud de lo dictado por la Ley Orgánica 15/1999, de 13 de diciembre, de Protección de Datos de Carácter Personal.

Newsletter

Gracias por suscribirte al Newsletter. Esperamos sea de tu agrado la información que te llegue.