Home > > Museos de Barcelona > FUNDACIÓ INSTITUT AMATLLER D´ART HISPÀNIC newsletter

FUNDACIÓ INSTITUT AMATLLER D´ART HISPÀNIC newsletter

FUNDACIÓ INSTITUT AMATLLER D´ART HISPÀNIC    newsletter

Descripción

LA FUNDACIÓ AMATLLER


En el 1942, Teresa Amatller Cros (1873-1960), tenint el compte una clàusula del testament del seu pare Antoni Amatller Costa (1851-1910), segons la qual si ella moria sense hereus, la casa que havia fet construir a Josep Puig i Cadafalch i les col·leccions que aplegava es convertissin en un museu sota la tutela de l'Ajuntament de Barcelona, va crear una fundació privada sense ànim de lucre amb el nom de Fundació Institut Amatller d'Art Hispànic.


Teresa AMATLLER CROS
Seria Josep Gudiol Ricart (1904-1985), que esdevindria el primer director de la nova entitat, qui en definiria la estructura, basant-se en el model de la Frick Collection i la Frick Art Reference Library de Nova York. Tal com s'especifica en els estatuts de la fundació, les seves principals finalitats són la conservació i difusió de la casa i les col•leccions Amatller i la propulsió de la recerca de l’història de l’art hispànic.
L'Institut Amatller d'Art Hispànic és un centre d'investigació i documentació d'història de l'art que posa a disposició d'investigadors i estudiosos una biblioteca i una fototeca especialitzades. La biblioteca està formada per més de 30.000 títols i la fototeca està integrada per còpies positives dels més de 360.000 negatius de l'arxiu propi i d'altres procedències (entre elles l'Arxiu Mas i l'Arxiu Gudiol) i per un banc d'unes 90.000 imatges digitals .
Actualment, s'està duent a terme la conversió digital de tota la informació reunida a la institució: d'una banda la digitalització de l'arxiu de negatius i, de l'altra, la construcció d'una base de dades modular integrada, amb interfícies específiques per a les diferents unitats registrables (béns mobles, immobles, persones, documents, bibliografia, imatges digitals, fotografies ...), així com per a diverses taules complementàries, a més d'un sistema d'indexació iconogràfica.
ARXIU MAS - HISTÒRIA

Procedent d'una família vinculada al mon del dret, Adolf Mas Ginesta (Solsona, 1860 - Barcelona, 1936) va dedicar-se finalment al que havia estat la seva passió des de ben petit: la fotografia. Després d'uns anys com a director d'un establiment comercial de Barcelona i com a repòrter, obrí el seu propi negoci amb el nom d'Arxiu Mas cap al 1902, especialitzat en la documentació gràfica del patrimoni històric-artístic. Membre de la colla de Els Quatre Gats, el seu amic Ramon Casas li dibuixà els rètols de la nova empresa.

Un dels seus primers clients fou Josep Puig i Cadafalch, que li encarregà fotografiar la seva obra arquitectònica, per a il·lustrar una publicació que presentà en el Congrés Internacional d'Arquitectura, celebrat a Madrid, l'any 1904. Fou també Puig i Cadafalch qui l'ajudà a definir el sistema d'organització de l'arxiu.

Els negatius estan classificats en sèries diferents, segons les seves dimensions (A - 24 x 30 cm / B - 18 x 24 cm / C - 13 x 18 cm / ... ...) i es numeren de manera seqüencial en els respectius llibres de registre a mida que es van incorporant a l'arxiu. En aquests llibres es recull l'any i el lloc de realització, així com la documentació essencial del que representen.

Com a índex principal del seu fons de negatius, Adolf Mas va crear un fitxer amb còpies positives de mida postal (9 x 12 cm), ordenades segons la localització dels monuments o les obres representades, amb una organització, primer per províncies, després alfabèticament per poblacions i una subdivisió final per vistes generals, edificis religiosos i civils, museus, institucions i col·leccions públiques i privades.

Horario:

horarios de la biblioteca i fototeca
Lunes a Juevess: de 10:00 a 17:30
Viernes: de 10:00 a 15:00
Archivo fotográfico (1er 1a de la Casa Amatller):
Lunes a Jueves de 10 a 14h i de 16 a 18h, viernes de 10 a 14h.
Julio de 9 a 15h.

Información y contacto:

  Passeig de Gràcia, 41
       08007 Barcelona (ES)

  www.amatller.org
  AMATLLER@AMATLLER.ORG
  (34)934 617 460
  Tipo de arte: Investigación y documentación de Arte Hispánico


Coordenadas GPS: 41.39149, 2.16499



¿Has detectado algún error en los datos del centro de arte o deseas enviarnos algún comentario al respecto? Puedes hacerlo desde aquí


X

Suscríbete al newsletter

Introduce a continuación tu dirección de email y recibirás en tu buzón las últimas noticias y las novedades de los centros de arte. Podrás darte de baja en cualquier momento.

Correo electrónico:

El usuario autoriza a Barcelona Art a gestionar los datos facilitados en el presente formulario a efectos de comunicación comercial. Barcelona Art se compromete a tratar dichos datos en virtud de lo dictado por la Ley Orgánica 15/1999, de 13 de diciembre, de Protección de Datos de Carácter Personal.

Newsletter

Gracias por suscribirte al Newsletter. Esperamos sea de tu agrado la información que te llegue.